Akcija!

Test na celijakiju

141,75 kn 126,75 kn

Klinički ispitan test
Certificiran medicinski proizvod
Rezultat u roku od 10 minuta
Sadržaj: komplet s jednim testom
Diskretna dostava
Namijenjeno testiranju kod kuće

Enzim transglutaminaza modificira gliadin koji je sastavni dio glutena. Enzim ostaje vezan s gliadinom. To izaziva odgovor pomoćnih T limfocita. Stoga nastaju antitijela na gliadin i na transpeptidazu iz aktiviranih B limfocita.

Grupa testova:

Opis

Više o testu na celijakiju Gluten’Alarm

Celijakija je autoimuna bolest izazvana uzimanjem glutena kod genetski predisponiranih osoba1, a prvi korak u dijagnozi celijakije jest otkrivanje antitijela na tkivnu transglutaminazu (tTG).2

Test na celijakiju vrlo je pouzdan, klinički ispitan i certificiran medicinski proizvod namijenjen testiranju kod kuće za otkrivanje antitijela na tkivnu transglutaminazu (tTG). Testiranje na celijakiju je jednostavno – potrebna Vam je samo kapljica krvi iz jagodice prsta. Budući da je brz, siguran i pouzdan, možete ga napraviti sami kod kuće (samotestiranje). Komplet za testiranje koji ćete dobiti poštom sadrži sve što vam je potrebno za obavljanje testa. Rezultat saznajete već u roku od 10 minuta. Njime utvrđujete jesu li u Vašem tijelu prisutna antitijela na tkivnu transglutaminazu koja su znak celijakije.

Celijakija i preosjetljivost na gluten

Celijakija je imunološko uvjetovana bolest tankog crijeva koja se javlja kao posljedica uzimanja glutena kod genetski predisponiranih osoba.3 Celijakiju ima 1 do 2 % populacije, a udio ljudi u visokorizičnim skupinama može iznositi i do 20 %.4 Većem riziku za celijakiju izloženiji su ljudi u srodstvu s osobom koja ima celijakiju, posebno ako celijakiju ima netko iz uže obitelji (otac, majka, brat ili sestra).5

Dijagnostički kriteriji udruženja ESPGHAN (Europsko udruženje za dječju gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu) definiraju celijakiju kao doživotni poremećaj tolerancije na gluten.3 Gluten je bjelančevina koja se nalazi u žitaricama poput pšenice, raži, ječma i zobi. U osoba s celijakijom gluten može uzrokovati oštećenje sluznice tankog crijeva, što rezultira smanjenom funkcijom crijeva i poremećajem u apsorpciji hrane.6

Ljudi koji nemaju celijakiju i još uvijek osjećaju simptome karakteristične za celijakiju mogu imati ne-celijakičnu preosjetljivost na gluten (engl. Non-Celiac Gluten Sensitivity – NCGS). Prema rezultatima istraživanja ne-celijakičnu preosjetljivost na gluten moglo bi imati čak 6 % populacije (šest puta češće od celijakije). Za nju su karakteristični simptomi poput bolova u trbuhu, ekcem ili svrbež, glavobolja, zbunjenost, umor, proljev, depresija, anemija, obamrlost nogu, ruku i prstiju te bolovi u zglobovima.7

Više o testiranju kod kuće (samotestiranje)

U dijagnosticiranju celijakije najprije se koriste serološki testovi za provjeru prisutnosti antitijela IgA na tkivnu transglutaminazu (tTG).2 Pretrage provode specijalizirani medicinski laboratoriji, a možete se testirati i sami kod kuće.

Glavna prednost testa na celijakiju jest to što sami kod kuće možete diskretno provjeriti prisutnost antitijela IgA na tkivnu transglutaminazu (tTG) jer su ta antitijela znak celijakije. Testiranje je jednostavno i diskretno, a već za 10 minuta možete saznati jesu li u Vašoj krvi prisutna antitijela tTG. A tako izbjegnete i čekanje u redovima.

Kada se testirati na celijakiju?

Celijakiju ima 1 do 2 % populacije, a udio ljudi u visokorizičnim skupinama može iznositi i do 20 %. Veliki broj osoba ni ne zna da ima celijakiju. U 80 do 90 % slučaja celijakija još uvijek nije otkrivena.8

Povećan rizik od celijakije prisutan je kod članova obitelji oboljelih od celijakije, pa se u tom slučaju preporučuje testiranje cijele obitelji. Povećan rizik od celijakije imaju osobe s Downovim sindromom, šećernom bolesti te autoimunom bolesti štitnjače.1

Stručnjaci testiranje na celijakiju preporučuju osobito osobama sa simptomima i znakovima celijakije, kao što su:1
– proljev
– bolovi u trbuhu
– nadutost
– mučnina i povraćanje
– gubitak tjelesne težine
– osip i svrbež
– anemija (nedostatak željeza u krvi)
– umor i opća slabost.

Koliko je učinkovit test na celijakiju?

Prema preporuci Europskog udruženja za dječju gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu test za otkrivanje antitijela na tkivnu transglutaminazu smatra se pouzdanim ako je njegova pouzdanost najmanje 95 %.2

Test na celijakiju vrlo je pouzdan, klinički ispitan i certificiran medicinski proizvod namijenjen testiranju kod kuće za otkrivanje antitijela na tkivnu transglutaminazu (tTG). Proizvodi se u Francuskoj. Klinička evaluacijska studija pokazala je 98-postotnu pouzdanost testa. To znači da je u 98 % slučajeva test na celijakiju dao isti rezultat kao laboratorijski testovi. Glavne prednosti testa na celijakiju jesu to što ga možete napraviti sami kod kuće, diskretno (bez znanja drugih) i bez čekanja u redovima.

Kako djeluje test na celijakiju?

Test na celijakiju je imunokromatografski test koji otkriva antitijela IgA na tkivnu transglutaminazu (tTG). Ako uzorak sadrži ta antitijela, ista će se vezati na antigene koji su naneseni na koloidno zlato na testnom uređaju. Shodno rezultatu oboji se crta na testnom uređaju. Rezultat testiranja saznajete u roku od 10 minuta. Cijelo testiranje (uključujući čekanje na rezultat) traje oko 20 minuta. Jednostavnost testiranja prikazana je u nastavku.

Postupak testiranja na celijakiju

1. Iz jagodice prsta uzmite kapljicu krvi.
2. Krv pomiješajte s testnom otopinom u suspenziju.
3. Suspenziju nanesite na testni uređaj.
4. Nakon 10 minuta očitajte rezultat.

Čuvanje testa na celijakiju

Komplet za testiranje na celijakiju čuvajte u originalnoj ambalaži na suhom, tamnom i čistom mjestu, primjerice, u ladici, na temperaturi od +10 do +27 °C. Rok valjanosti testova je dvije godine od datuma proizvodnje, pa se možete testirati bilo kada tijekom tog razdoblja. Ipak, obratite pažnju na rok valjanosti koji je otisnut na omotu s testnim uređajem i na ambalaži. Nakon što testni uređaj, koji se nalazi u kompletu za testiranje, uklonite iz omota, morate ga odmah upotrijebiti.

Upozorenje

– Prije testiranja nemojte isključiti gluten iz prehrane.
– Test ne može dati važeće rezultate ako slijedite dijetu bez glutena.
– Riječ je o testu probira. Za postavljanje dijagnoze morate zatražiti savjet liječnika.

Upotrebljivost rezultata testiranja na celijakiju

Rezultati testiranja koriste se kao prvi korak kod utvrđivanja celijakije. Testiranjem možete doprinijeti učinkovitijem i djelotvornijem rješavanju problema koje Vam uzrokuje gluten.

Ako je rezultat testiranja negativan: pratite simptome celijakije i ponovite test kod prve ponovne sumnje na celijakiju.

NAPOMENA: Ako je rezultat testiranja negativan i još uvijek osjećate simptome karakteristične za celijakiju, možda je riječ o preosjetljivosti na gluten (vidjeti gornji opis). U tom slučaju zatražite savjet Vašeg osobnog liječnika.

Ako je rezultat testiranja pozitivan: izbjegavajte uzimanje hrane koja sadrži gluten te zatražite savjet svojeg osobnog liječnika koji će odlučiti o daljnjim koracima.

Kupnja testa na celijakiju po povoljnoj cijeni

Test na celijakiju možete naručiti bez recepta putem naše internetske trgovine Sanotest (kliknite „Dodaj u košaricu“), telefonom (+386 30 414 180) ili elektroničkom poštom (samotestiranje@sanotest.hr). Postoje četiri načina plaćanja, i to plaćanje pouzećem (plaćate poštaru prilikom preuzimanja testa), mobilno plaćanje, plaćanje karticama (Activa, MasterCard, Maestro, Visa i American Express) te plaćanje po predračunu (internetskim bankarstvom ili općom uplatnicom).

Naručene testove poslat ćemo Vam poštom u diskretnoj ambalaži. To znači da na ambalaži neće biti naznaka o sadržaju Vaše narudžbe, pa ćete tako samo Vi znati što sadrži pošiljka. Kod kupnje iznad 349 kn dostava je besplatna.

 

Literatura:

1 Kelly P. C., et al., 2015. Celiac Disease: Clinical Spectrum and Management. Advances in Diagnosis and Management of Celiac Disease. Gastroenterology, 2015(148(6)), 1175-1186.
2 NASPGHAN, 2005. Clinical Guideline: Guideline for the Diagnosis and Treatment of Celiac Disease in Children: Recommendations of the North American Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition, 2005(40), 1-19.
3 Dolinšek J., et al., 2006. Sodobni principi diagnostike celiakije. Zdravstveni vestnik, 2006(75), 89-97.
4 Jean-Pierre O., et al., 2014. New European Recommendations for the Diagnosis of Celiac Disease in Children: Did the Experts Make it Simple? International Journal of Celiac Disease, 2014(2(3)), 86-88.
5 Freeman J. H., 2010. Risk factors in familial forms of celiac disease. World Journal of Gastroenterology, 2010(16(15)), 1828-1831.
6 Slovensko društvo za celiakijo. O celiakiji. Dostopno na: http://www.drustvo-celiakija.si/celiakija (23. 8. 2018).
7 Sapone A., et al., 2012. Spectrum of gluten-related disorders: consensus on new nomenclature and classification. BMC Medicine, 2012, 10:13.
8 Steel R. Diagnosis and management of coeliac disease in children. Postgraduate Medical Journal, 2011(87), 19-25.

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “Test na celijakiju”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Srodni testovi